Wiskunde B-dag en A-lympiade voor vwo

Op vrijdag 18 november 2016 gaan de vwo 5 leerlingen van het Willem Blaeu weer strijden om de titel bij de Wiskunde A-lympiade en de Wiskunde B-dag. Tijdens deze landelijke competitie, georganiseerd door de Universiteit Utrecht en het Freudenthal Instituut, krijgen de leerlingen een uitdagend wiskundig probleem voorgeschoteld waar ze flink hun tanden in kunnen zetten. Zeven uur lang hebben ze de tijd om een zo goed mogelijke oplossing te vinden voor een praktisch probleem, dat naadloos aansluit bij de wiskundige kennis die ze in de wiskunde lessen hebben opgedaan.

Het gaat om een “zo goed mogelijke” oplossing, omdat de opdracht een uitdagend voorbeeld uit de praktijk is waar vaak nog geen echte oplossing voor gevonden is. Zo moesten de wiskunde A leerlingen in een eerdere editie de beste strategie bedenken voor het dobbelspel Regenwormen, terwijl de wiskunde B leerlingen zich moesten buigen over het sofaprobleem, waarbij de complexiteit van het verhuizen van een bankstel door een te krappe gang centraal stond.

Het beste team kan uiteindelijk belanden in de halve finale, om het daar op te nemen tegen de winnaars uit andere delen van het land en te strijden voor de finaleplaats.

Het zal een boeiende, spannende, maar bovenal enerverende dag worden waar de leerlingen van het Willem Blaeu het best van zichzelf laten zien. Maar bovenal is het een dag waar veel plezier aan te beleven is!