Willem Blaeu

Willem Janszoon Blaeu was de stamhouder van de bekende familie van kaartenmakers. Willem werd in 1571 in Alkmaar geboren als zoon van een welgestelde haringverkoper. Hoewel hij voorbestemd was zijn vader op te volgen, lag zijn belangstelling op het terrein van de wiskunde en de astronomie.
Van 1594 tot 1596 was hij leerling van Tycho Brahe, de beroemde Deense astronoom. In die jaren bekwaamde hij zich in het maken van instrumenten en globes. Eenmaal terug in Nederland ging hij zich dan ook bezighouden met het vervaardigen van landkaarten en wereldbollen.

Het bezit van een eigen drukkerij maakte het hem mogelijk zijn aspiraties om landkaarten uit te geven, te realiseren. Vanaf 1604 verschenen regelmatig landkaarten in atlasformaat, waarvan een aantal weer gebruikt werd voor de Atlas Novus, die in 1635 in twee delen werd gepubliceerd. In 1633 volgde zijn benoeming tot kaartenmaker van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Als uitgever publiceerde hij werken van beroemdheden als Snellius, Metius, Vossius en P.C. Hooft; hij had voor die tijd een van de mooiste drukkerijen van Europa. Toen hij in 1638 overleed, zetten zijn zonen Johannes en Cornelis het werk van hun beroemde vader voort.

Willem Blaeu was een man van internationaal formaat. Met de aandacht voor talenten van leerlingen en internationale activiteiten wil de school in zijn geest leerlingen opleiden.

OSG Willem Blaeu viert memorabele verjaardag (150 jaar) – oktober 2017  

Een feest der herkenning zal het worden, op de reünie van de OSG Willem Blaeu. Er komt zelfs een oud-leerling uit Nieuw-Zeeland over om de festiviteiten mee te maken.

Want wie wil er nou ontbreken op de 150ste verjaardag van dit Alkmaarse instituut? Honderdvijftig jaar, dat is een leeftijd om trots op te zijn. En dat is rector Dick van Asperen dan ook. ,,Het wordt een enorm feest. En niet alleen op de reünie op 7 oktober, want we hebben die week een complete lustrumweek. Op dinsdag en woensdag vervallen zelfs de reguliere lessen en zijn er workshops die in het teken staan van 150 jaar, en we houden nog een groot schoolfeest in het AZ-stadion.”

OSG Willem Blaeu kent nogal wat voorlopers, met andere namen, maar alle leerlingen die op die scholen zaten zijn ook van harte welkom op de reünie. De huidige school telt inmiddels duizend leerlingen, van wie het belang duidelijk voorop staat.

,,We geven passend onderwijs en proberen maatwerk te leveren”, zegt Van Asperen. ,,Leerlingen met een stoornis kunnen hier ook hun diploma halen, we houden rekening met trainingsuren van sporters en we geven tweetalig onderwijs aan leerlingen die dat willen. We kijken naar de talenten van de leerlingen en geven niet zomaar iedereen hetzelfde onderwijs.”

Het oude leesplankje is allang vervangen door een Chromebook, er is een elektronische leeromgeving en docenten gebruiken beamers in plaats van schoolborden.

Willem Blaeu is 150 jaar oud, maar wordt ieder jaar jonger.