Ga mee op avontuur!

Ga mee op avontuur!

Een dag op het Willem Blaeu.

Willem Blaeu dagen

Tekst met afbeelding – rechts – geen achtergrond

Elk schooljaar sluiten we af met Willem Blaeu dagen. Sportieve en culturele dagen met mooie activiteiten met je klas en vrienden; een dag naar een museum, sportdag, beach events op het strand, creatieve workshops.

Call to action

Tekst met afbeelding – links – geen achtergrond

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Call to action

Tekst met afbeelding – rechts – donkere achtergrond

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Call to action

Tekst met afbeelding – links – donkere achtergrond

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Call to action
“Blok: Story —- Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel. ” Call to action

Blok: Fotoslider

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Slider 1

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Slider 2

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Veelgestelde vragen

Wat voor school is het Willem Blaeu?

Het Willem Blaeu is een school voor iedereen! Een middelbare school in Alkmaar van basis/kader tot en met gymnasium met ongeveer 800 leerlingen. Leerlingen volgen lessen in een prettig gebouw met ruime lokalen. Er is een gezellige binnentuin met kippen, tafeltennistafels en een pannaveldje, waar je met schoolgenoten kunt voetballen of gewoon chillen met je vrienden tijdens de pauze. Het Willem Blaeu heeft een persoonlijke sfeer, we kennen je naam, in ons prettige gebouw komen we elkaar vaak tegen. Je voelt je thuis op school.

Je kunt op het Willem Blaeu veel kiezen. Je hoeft geen keuze te maken, je kunt op het Willem Blaeu ook gewoon een hele leuke schooltijd hebben en een mooi diploma halen. Dan doe je basis/kader, mavo, havo of vwo zonder tweetalig, sport of gymnasium.

Op deze pagina veel antwoorden op vragen over onze school; over dyslexie, sport, tto, ondersteuning, alles wat je wilt weten.

Algemeen

Je kunt op havo of vwo van het Willem Blaeu kiezen voor tweetalig onderwijs, dan spreek je Engels tijdens veel lessen. Je kunt op alle niveaus kiezen voor één van de sportacademies, dan combineer je school met extra rugby, fietsen, voetbal, judo of hockey. Je kunt binnen het vwo kiezen voor gymnasium.

In principe plaatst het Willem Blaeu op het hoogste niveau van het dubbele advies, mits dit ook het advies is van de leerkracht groep 8 en de wens van de leerling en ouder(s)/verzorger(s).

Er zijn geen dakpanklassen. De vmbo-bb en vmbo-kb klassen zijn combinatieklassen in leerjaar 1 en 2. Er zijn homogene brugklassen. Je wordt geplaatst in een 1bk, 1m, 1h(t) of 1v(t) klas.

Leerlingen mogen de mobiele telefoon alleen in de kantine gebruiken, alle overige ruimtes van de school zijn mobiele telefoons niet toegestaan. De mobiele telefoon is thuis of in de kluis.

 

 • Er zijn op vier plekken tv-schermen om roosterwijzigingen te bekijken:
  • de hal
  • de kantine
  • het OLC
  • de personeelskamer
 • In alle ruimtes hangen klokken.
 • Leerlingen gebruiken een (digitale) agenda (Plenda in de brugklas).
 • Leerlingen plakken of noteren hun rooster in de (digitale) agenda (Plenda in de brugklas).

Op het Willem Blaeu heb je elke dag een laptop nodig. Al vele jaren werken wij digitaal in ons onderwijs. In alle klassen werken we met een mix van boeken en digitaal materiaal.  Het gebruik van de computer in het onderwijs heeft een positieve invloed op het leren. Met behulp van licenties, Microsoft Teams en de ELO in Magister wordt met leerlingen gecommuniceerd. In de ELO van Magister zijn planners, uitwerkingen en lesmateriaal te vinden. Hiermee hebben we meer middelen bij het begeleiden van en geven van feedback aan leerlingen. In lessen en mentormomenten besteden we aandacht aan ICT-vaardigheden en mediawijsheid.

Ons gebouw is volledig voorzien van Wifi. Je kunt je laptop overal in school gebruiken. Sociale media is via WiFi onbereikbaar op het Willem Blaeu.

Je hoeft niet sportief te zijn om te kiezen voor het Willem Blaeu. Het Willem Blaeu is een school voor iedereen. 2/3 van de leerlingen heeft het Willem Blaeu gekozen om een leuke schooltijd te hebben en een mooi diploma te halen. Leerlingen kiezen dan voor de persoonlijke sfeer, het prettige gebouw, de ruime lokalen of ook voor tweetalig onderwijs.

Het Willem Blaeu is een school voor iedereen, biedt onderwijs aan alle niveaus. In elke klas zitten leerlingen die voor sport het Willem Blaeu hebben gekozen. Daar merk je als ‘reguliere’ leerling niet heel veel van. Voor sporters biedt het Willem Blaeu extra faciliteiten in begeleiding en maatwerk in het rooster. De ‘reguliere’ leerling merkt daar niets van, die volgt gewoon het rooster, heeft pauze met klasgenoten/vrienden en beleeft een schooldag/-jaar net als op elke andere school.

Het Willem Blaeu is een school voor iedereen, het rooster heeft alle vakken zoals andere scholen. De talen nemen een centrale plek in op school, docenten Frans, Duits en Engels spreken onderling altijd de doeltaal, in de klas spreken de talendocenten vooral de doeltaal. Ook kunst staat centraal. In de onderbouw t/m leerjaar 3 heb je een blokuur beeldende vorming per week. Vanaf leerjaar 4 op het havo en vwo kun je het vak beeldende vorming kiezen als eindexamenvak. Zo kun je je bijvoorbeeld voorbereiden op een vervolgopleiding in de kunstrichting. OSG Willem Blaeu biedt ook het vak bedrijfseconomie aan als examenvak, voor studierichtingen richting het bedrijfsleven.

 • Brugklasintroductie eerste week schooljaar
 • Meerdaagse excursie; Londen, Berlijn, Parijs, Rome
 • TTO-afdeling organiseert uitwisselingen binnen Europa, zoals Malta, Turkije, Kroatië, Portugal, Engeland (voor alle leerlingen, ook niet TTO)
 • Jaarlijkse wintersportreis op inschrijving
 • Het gymnasium organiseert excursies per leerjaar en elk jaar een gymnasiumdag voor alle leerlingen 2 t/m 6 van het gymnasium.
 • Start van het schooljaar, driehoeksgesprekken met je ouders en mentor, leuke activiteiten met je klas, projecten
 • Week van het Welbevinden (januari/februari) midden in het schooljaar, activiteiten en projecten over jezelf en hoe je om kunt gaan met je omgeving
 • Willem Blaeu Vierdaagse einde schooljaar, driehoeksgesprekken met je ouders en mentor, leuke activiteiten met je klas, projecten, sportdag
 • Goethe certificaat, internationaal erkend diploma Duits
 • International Baccalaureate, internationaal erkend diploma Engels
 • Halloweenfeest leerjaar 1 en 2
 • Nieuwjaarsgala vanaf leerjaar 3

Het Willem Blaeu kiest naast het bestaande aanbod voor een aantal speerpunten, zoals tweetalig onderwijs, gymnasium en Topsporttalentschool. Dit betekent dat de school extra hulp, leermiddelen en faciliteiten gebruikt en activiteiten organiseert. De bekostiging van de overheid is alleen gericht op het gewone onderwijsaanbod. Om extra hulpmiddelen, faciliteiten en activiteiten te kunnen realiseren, naast de activiteiten vanuit de speerpunten, vraagt OSG Willem Blaeu een vrijwillige bijdrage van ouders. De bedragen worden jaarlijks beoordeeld en goedgekeurd met de medezeggenschapsraad.

1e leerjaar (alle studies) € 182,50 (incl. Introductiedagen)

2e leerjaar (alle studies) € 93,50

3e leerjaar (alle studies) € 93,50

4e leerjaar havo/vwo € 93,50

4e leerjaar mavo € 91,00

5e leerjaar vwo € 91,00

5e leerjaar havo € 91,00

6e leerjaar vwo € 91,00

Boeken zijn gratis

Aanschaf laptop rond 400 euro

Kluisje 5 euro borg

Benodigdheden als atlas, woordenboeken, rekenmachine, agenda, sportkleding, schriften, multomap, schrijfgerei, geodriehoek.

Sportacademies, circa 350 euro

Tweetalig onderwijs onderbouw, circa 300 euro

Tweetalig onderwijs bovenbouw, circa 200 euro

Topsporttalent, circa 350 euro

SportXtra, circa 100 euro

De buitenlandreizen zijn:

In 3 mavo gaan leerlingen naar Londen, circa 400 euro.

In 4 havo gaan leerlingen naar Berlijn, circa 450 euro.

In 4 of 5 gymnasium gaan leerlingen naar Rome, circa 900 euro.

In 4 vwo gaan leerlingen naar Parijs, circa 500 euro.

TTO-reizen (Tweetalig onderwijs), informatie bij TTO, lokaal 116

Er is een goede basisondersteuning, er zijn mentorlessen met aandacht voor groepsvorming en leren leren. De mentor is het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en ouders/verzorgers. Elke leerling heeft meerdere keren per jaar een driehoeksgesprek met zijn/haar mentor en ouder(s)/verzorger(s). In het driehoeksgesprek bespreekt de leerling hoe het gaat op school, reflecteert op de vorige periode en blikt vooruit.

Er zijn afdelingsleiders, zij letten op alle leerlingen als het gaat om verzuim, gemiste lessen, gedrag en houding in de klas. Samen met de mentoren zien zij elke leerling en handelen naar wat er nodig is, zodat de leerling weer verder kan in de klas met de lestaak.

TTO – tweetalig onderwijs

Als je tweetalig onderwijs volgt krijg je een unieke kans om met behulp van de Engelse taal je horizon te verbreden en je wereld te verrijken. De Engelse taal is een middel om je wereldkennis te vergroten.

Je volgt meer dan de helft van je vakken in het Engels, zoals history, mathematics, geography, science, physical education & art education. Ook volg je naast je rooster het IB-programma (210 euro, International Baccalaureate), je kunt het IB-certificaat halen, daarmee toon je aan dat je tweetalig havo of vwo hebt gevolgd, waardoor je makkelijker toegang krijgt tot een buitenlandse universiteit na je diploma.

Je hebt minimaal havo-advies nodig.

Er zijn van de brugklas tot en met het eindexamenjaar havo en vwo TTO-klassen.

TTO organiseert uitwisselingsprojecten naar Malta, Portugal, Engeland, Turkije, Kroatië en de V.S. Kosten tussen 250 en 400 euro. De kosten voor de V.S. zijn ongeveer 1200 euro.

Gymnasium

Ja, dat kan zeker. De brugklas volg je vwo, in de brugklas maak je de keuze of je vanaf leerjaar 2 gymnasium wilt volgen. In de tweede klas begin je met Grieks en Latijn. Deze talen volg je in leerjaar 2 en 3, daarna mag je kiezen of je houdt beide talen tot en met het eindexamen. Op het gymnasium ontdek je hoe modern en springlevend de antieke oudheid is! Gymnasium is te combineren met TTO (tweetalig onderwijs), topsport, één van de sportacademies en SportXtra.

Je gaat een week naar Rome in 4 of 5 gymnasium, kosten: 875 euro.

De buitenlandreis heeft extra kosten. Voor de overige activiteiten vragen we soms een kleine bijdrage. Bij de financiering van een activiteit wordt gekeken naar een combinatie van de museumkaart, CJP-pas of een kortingstarief en dan wellicht nog een kleine eigen bijdrage.

 • Klassieke week brugklas
 • Buitenlandreis van een week naar Rome in 4 of 5 gymnasium (extra kosten)
 • Gymnasiumdag met alle leerlingen van het gymnasium
 • Romereisreünie voor 5 en 6 gymnasium
 • Workshop Romeins koken met alle gymnasiumleerlingen
 • Voorstelling Nationale Opera Amsterdam bovenbouw
 • Voorstelling Metamorfosen in Leiden bovenbouw
 • Voorstelling Nederlands Kamerkoor Grote Kerk Alkmaar bovenbouw
 • Voorstelling Penthisilea Amsterdam
 • Klassieke Tour/bezoek Paleis op de Dam Amsterdam

Sport

Ongeveer 1/3 van het aantal leerlingen volgt onderwijs op het Willem Blaeu voor de sport.

Er zijn drie redenen voor sporters om naar school te gaan op het Willem Blaeu:

 1. Je hebt een NOC*NSF status. Het Willem Blaeu begeleidt je om je sport (trainingen binnen- en buitenland, wedstrijden) te combineren met school.
 2. Je wilt extra trainen voor je sport. Je kunt dan voor één van de sportacademies kiezen. Het rooster geeft ruimte om op een schooldag extra te trainen.
 3. Je wilt extra sportlessen, dan kies je voor SportXtra.

De Topsport/Talentafdeling is een aparte vleugel in het Willem Blaeu. Het is de studeer- en werkruimte voor alle Talenten en Topsporters. Onder begeleiding van 4 medewerkers maken sporters hun huiswerk, halen zij hun toetsen in en krijgen ze ondersteuning in sport en school door het begeleidersteam.

Op de Topsport/Talentafdeling hebben wij talenten en topsporters. Je bent alleen een topsporter als je een officiële status van de sportbond en NOC*NSF hebt. Als je deze status niet hebt, maar wel veel sport of aangesloten bent bij een academie van de school geeft het Willem Blaeu jou een Talentenstatus.

Het Willem Blaeu faciliteert een hockeyacademie, cycleacademie en een voetbalacademie voor jongens en meiden. Daarnaast is er een samenwerking met de Rugby Academie Noord-West, Judobond en AZ. Vanuit de samenwerking met AZ is er een voetbalacademie voor meiden, volledig georganiseerd en geselecteerd door AZ.

De medewerkers van de afdeling begeleiden de leerlingen in de combinatie van sport en school. Voor Topsporters (leerlingen met een status) mag een begeleider meer regelen als dat nodig is als voor een leerling met enkel een talentenstatus. De begeleider helpt met maatwerk en absenties door sport. Daarnaast kan er hulp worden gegeven bij huiswerk, plannen en inhalen van toetsen. De begeleider voert minimaal 3 gesprekken met topsportleerlingen.

Naast de lessen lichamelijke opvoeding krijg je extra sport. Het hele jaar krijg je één blokuur in de week extra sport op sportlocaties in Alkmaar, zoals boogschieten, klimmen, schaatsen, fietsen en schermen.

Ondersteuning

Willem Blaeu heeft een boven schoolse voorziening: de Trajectplusklassen. Een voorziening voor havo/vwo leerlingen, in leerjaar 1 t/m 3, die intensieve ondersteuning nodig hebben. Deze klassen zijn bedoeld voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften met minimaal een havo-advies. Aanmelding voor de trajectplusklas loopt via de afleverende school en het Samenwerkingsverband Noord-Holland-Noord.

Voor leerlingen die extra begeleiding nodig hebben is het Willem Blaeu goed uitgerust. Leerlingen krijgen extra ondersteuning als dit door de afleverende school zo is aangegeven, bijvoorbeeld tijdens de warme overdracht met de basisschool. Ook kan het zijn dat onze eigen signalering aanleiding geeft. In samenspraak met de leerling en ouder(s)/verzorger(s) bepalen we de begeleiding, dit is maatwerk. We kijken naar het kind, wat is er nodig, wat is helpend?

Extra ondersteuningsmogelijkheden zijn:

 • Leerlingbegeleiders hebben contact met leerling en ouder(s)/verzorger(s)
 • Time-out mogelijkheden in overleg met leerlingbegeleiding
 • Faciliteitenpas dyslexie en dyscalculie

In overleg met leerling, ouders en eventueel externe deskundigen worden er handelingsadviezen voor docenten in de klas opgesteld.

Een leerling kan al een dyslexie- of dyscalculieverklaring hebben op de basisschool. Tijdens je schooltijd op het Willem Blaeu zijn er ook nog mogelijkheden om een dyslexie- of dyscalculieverklaring te krijgen.

Als er nog geen verklaring is, kan het Willem Blaeu vooronderzoek doen en het onderzoek doen waarmee een verklaring verkregen wordt. Voor het ‘grote’ onderzoek zijn de kosten: dyslexie: 359 euro / dyscalculie: 495 euro.

Een leerling met een verklaring krijgt een faciliteitenpas met daarop van welke faciliteiten de leerling gebruik kan maken, zoals extra tijd, vergrote toetsen, toetsen maken op een computer, rekenkaart e.d.

Er is een remedial teacher die zo nu en dan met je kan zitten om je tips en trucs te geven, hoe je met je dyslexie/dyscalculie om kan gaan.

Blok: Nieuws met uitgelicht bericht

Dit blok toon automatisch de laatste 4 nieuwsberichten waarbij het eerste bericht groot wordt weergeven. Als er onder de berichten een bericht “sticky” wordt gemaakt wordt deze als grote weergegeven.

Blok: Berichtenoverzicht

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Blok: Video

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Blok: Kalender

03 jul

Kennismakingsdag brugklas

Op deze dag leren onze nieuwe brugklasleerlingen elkaar alvast kennen. Zij krijgen de eerste informatie voor het aankomende brugklasjaar.

Lees meer

Blok: Team

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Jane Doe 1

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Jane Doe 2

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Jane Doe 3

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Jane Doe 4

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Blok: Download

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Demo bestand 1

demo

Blok: Vacatures

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Blok: Google Maps met contactformulier

Phasellus bibendum neque eros, vel malesuada ligula fermentum et. Integer vehicula fringilla velit, at iaculis dolor imperdiet vel.

Algemene voorwaarden

Blok: Tour