Artikel: 150 jaar OSG Willem Blaeu

Een feest der herkenning zal het worden, op de reünie van de OSG Willem Blaeu. Er komt zelfs een oud-leerling uit Nieuw-Zeeland over om de festiviteiten mee te maken.

Want wie wil er nou ontbreken op de 150ste verjaardag van dit Alkmaarse instituut? Honderdvijftig jaar, dat is een leeftijd om trots op te zijn. En dat is rector Dick van Asperen dan ook. ,,Het wordt een enorm feest. En niet alleen op de reünie op 7 oktober, want we hebben die week een complete lustrumweek. Op dinsdag en woensdag vervallen zelfs de reguliere lessen en zijn er workshops die in het teken staan van 150 jaar, en we houden nog een groot schoolfeest in het AZ-stadion.”

OSG Willem Blaeu kent nogal wat voorlopers, met andere namen, maar alle leerlingen die op die scholen zaten zijn ook van harte welkom op de reünie. De huidige school telt inmiddels duizend leerlingen, van wie het belang duidelijk voorop staat.

,,We geven passend onderwijs en proberen maatwerk te leveren”, zegt Van Asperen. ,,Leerlingen met een stoornis kunnen hier ook hun diploma halen, we houden rekening met trainingsuren van sporters en we geven tweetalig onderwijs aan leerlingen die dat willen. We kijken naar de talenten van de leerlingen en geven niet zomaar iedereen hetzelfde onderwijs.”

Het oude leesplankje is allang vervangen door een Chromebook, er is een elektronische leeromgeving en docenten gebruiken beamers in plaats van schoolborden.

Willem Blaeu is 150 jaar oud, maar wordt ieder jaar jonger.