BBC documentaire “Mimi’s on a mission”

“And now it’s your turn!”. Met deze opmerking kreeg mw Blokdijk, docente Biologie, met name de Engelse leerlingen tijdens de opnames voor de BBC documentaire “Mimi’s on a mission” nerveus aan het lachen: het uitvoeren van een “condom demonstration” is nou net niet dagelijkse lespraktijk in Engeland.

 

Zeven Britse leerlingen ondervonden deze week hoe het Nederlandse onderwijs en de Nederlandse jeugd omgaan met seksualiteit. Anticonceptiemiddelen, SOA’s, noem maar op en het kwam aan bod.  Zij gingen met elkaar in gesprek over LHBT (lesbisch, homo , biseksualiteit en transgender). Hierbij kwamen onderwerpen als vooroordelen en stereotypes, discriminatie, seksualiteit, relaties en coming out aan bod.

De Britse leerlingen die deze week in Nederland waren ondernamen deze week verschillende dingen samen met Willem Blaeu leerlingen: het volgen van de biologieles, fietsen door de polder, samen lunchen. De Engelse Youtuber Mimi stelde vragen met betrekking tot seksualiteit en relaties, en verschillende mensen werden geïnterviewd op en buiten school: een COC vertegenwoordiger, GSA (Gay-Straight Alliance) leden van verschillende scholen, en als afsluiting werd er een “coming out” feest georganiseerd waar de Britse leerlingen de Nederlandse voor uitnodigden: regenboog versieringen, glitters, feestelijke zoetigheid, en een spetterend optreden van een “drag queen”.

 

We zijn benieuwd naar het eindresultaat!

Hierbij mijn dank aan de derdeklas leerlingen die meegedaan hebben met de opnames van de documentaire, met name Deborah, Jurriën, Luca en Thijmen. Ook bedankt aan de geïnterviewden, het OOP, en een diepe buiging voor de geweldige biologieles van mw Blokdijk.

Marieke Kee

TTO coördinator