Eramus+ projectbijeenkomst

“Europe’s youth stands up against discrimination”,

Trani, Italië, maart 2017

Vrijdag 10 maart was het dan eindelijk zo ver, anderhalf jaar nadat de uitwisselingsstudenten in Nederland waren, konden wij eindelijk terug naar Italië. Vijf van ons naar de Italiaan(se) die ook bij hen was en de andere vijf konden vandaag hun nieuwe host ontmoeten. De reis zelf was lang, met een tussenstop in Milaan, waar het warmer was dan in Trani, onze eindbestemming.

Eenmaal daar aangekomen, werden we bij de school opgewacht door onze hosts. Veel van ons hebben ‘s avonds pizza gegeten, iets typisch Italiaans natuurlijk.

Op zaterdag moesten we eerst naar school voor een voorstelrondje en daarna werden we in groepen verdeeld en hebben we een speurtocht gehouden door Trani, die ons langs alle bezienswaardigheden leidde. In de middag kregen we vrij om te lunchen, waarna we om 3:15 weer verwacht werden voor een rondleiding in de kathedraal. Hier bleek meteen een vooroordeel waar te zijn, Italianen komen áltijd te laat. Om 15:30 waren er slechts 10 mensen aanwezig en pas rond 15:45 was iedereen er. Na de rondleiding kregen we vrij, net als elke andere avond deze week.

Tijdens deze avonden gaan eigenlijk alle Italianen uit, wat daar dus wel een iets andere betekenis heeft dan in Nederland, waar niet iedereen zich van tevoren bewust van was. Uitgaan in Italië betekent gewoon weg van huis gaan. De meesten gaan dan gewoon rondjes lopen door Trani, maar er is ook veel ‘gechilld op het pleintje’.

Zondag was ook een vrije dag, waarop iedereen iets anders heeft gedaan. Er is gebowld, naar Bari en naar Barletta gegaan, uitgebreid geluncht en Denise is zelfs naar Pompeii gegaan!

Op maandag, tijdens de les op school, hebben we gepraat over vooroordelen. Aan het eind van de week bleek wel, dat veel van onze vooroordelen waar bleken. Italianen eten veel pizza en pasta, zijn altijd te laat, ze praten met hun handen en rijden als gekken. Sommigen van ons hebben hun leven gewaagd door in zo’n auto te stappen, maar wij allemaal hebben ons leven op het spel gezet door zonder eerst te kijken, meteen de straat over te steken, net als de Italianen.

Verder zijn de eetgewoontes ons erg opgevallen. In de ochtend eten de meesten weinig, soms alleen koffie of melk met koekjes. In de middag daarentegen wordt altijd uitgebreid geluncht, tot soms wel drie of vier gangen, en vaak op zondag nog meer. Het avondeten verschilde per gezin. Sommigen aten ook ‘s avonds een uitgebreide warme maaltijd, terwijl anderen juist alleen wat vlees met brood aten.

Verder is op maandag de groep nog in drieën gedeeld. Een groep kreeg een kookworkshop en de anderen wisselden tussen volleyballen en een les. ‘s Middags was er een interview met migranten en een quiz waarin we moesten raden bij welk land plaatjes en liedjes hoorden.

Dinsdag was veruit de leukste dag! In de ochtend maakten we een lange busrit van ongeveer twee uur naar Arberobello. Eenmaal daar aangekomen keken we onze ogen uit. Wat een schattige en bijzondere huisjes. Nadat we hier geweest waren, reden we naar Polignano à Mare, wat bekend staat om zijn prachtige zee en rotsen. Als laatste gingen we naar Castel del Monte, waar ze een erg saaie rondleiding kregen, dus toen maar zelf zijn gaan rondlopen… Want het was wel een mooi kasteel.

Op de laatste dag hebben we op school doorgebracht. De presentaties moesten gehouden worden, maar meteen viel de achterstand qua technologie in vergelijking met Nederland op. Filmpjes haperden, het geluid werkte niet goed en sommige powerpoints konden niet eens geopend worden, omdat ze met een te nieuwe versie van Windows gemaakt waren. Na de presentaties deden we nog een quiz met quotes en in de middag moesten we komen om een certificaat op te halen. ‘s Avonds hadden we een afscheidsdiner, gemaakt door de horecaopleiding naast de school. Daarna is bijna iedereen nog uit geweest en de volgende ochtend moesten we alweer naar huis.

Al met al is het een super leuke en leerzame week geweest, waarin we zijn ondergedompeld in een andere cultuur en veel nieuwe mensen hebben ontmoet en vrienden hebben gemaakt!