ERASMUS PLUS PROJECT “MIGRATION”

Erasmus plus leerlingen van het Willem Blaeu als delegatie in Duitsland, samen met Hongarije, Spanje en Italië.

Vier leerlingen uit 3Hta en 2 leerlingen uit 3VHA zijn met Sandra Gouverneur en ondergetekende van 18 mei t/m 24 mei in het kader van een uitwisseling naar Wertingen (Duitsland) geweest. Op school hadden zij zich voorbereid om een presentatie te houden met als thema het vluchtelingen vraagstuk in Europa. Het was weer een leerzame ervaring en de leerlingen gaven voor deze uitwisseling een vette 8 als gemiddeld cijfer.

Volgend schooljaar volgen nog projectbijeenkomsten in Hongarije en Italië, waarna het project in april 2018 in Alkmaar wordt afgesloten.

Elbert Veel coördinator

 

Hier volgt een kort verslag van een van onze deelnemers.

Deze week zijn we naar Wertingen geweest. Mijn Duitse student heet Pauline, en zij heeft ook een Spanjaard als student. Op donderdag zijn we heengevlogen en zijn gastvrij ontvangen in het gasthuis.      S ‘avonds zijn we naar een kampvuur geweest, waar we kennis hebben gemaakt met iedereen.

Vrijdag hebben we in de ochtend aan de migratie presentaties gewerkt. Daarna zijn we naar de stad Augsburg geweest. Hier heeft de Duitse leraar ons kort rondgeleid en waren we toen vrij om te gaan – naar huis of nog even de stad in. In de avond gingen we naar het festival, dit is een typisch Duits volksfeest. Alle Duitsers gingen gekleed in de typische jurken of in een kilt. Dit festival hield in dat er ook een kermis was op het terrein.

De volgende dag, zaterdag dus, zijn we in de ochtend naar concentratiekamp Dachau geweest. Hier kregen we een rondleiding van ongeveer 2 uur. Het was erg interessant en indrukwekkend. Daarna zijn we naar München geweest. Na een half uurtje vrije tijd, vrij weinig, deden we in groepjes een speurtocht. Wat jammer was, is dat de groepjes werden gemaakt door te loten. Daarom zat ik uiteindelijk bij alleen maar Duitse mensen. In de avond zijn we weer naar het festival geweest. Het was leuk.

Zondag was onze enige vrije dag. Ik ben met mijn familie en Spanjaard nog een keer naar Augsburg geweest, maar nu deden we wat we zelf wilden. We hebben ijs en pizza gegeten, en hebben ook een nog een korte tour gehad door onder andere de Fuggerei, de oudste sociale wijk ter wereld. Dit was de enige avond waarop wij niets hebben gedaan. Het was leuk om even met mijn Duitser en Spanjaard te praten, en ze beter te leren kennen. Ze zijn allebei heel aardig.

Maandag was totaal anders. We hebben de hele dag op school gezeten, eerst in de ochtend gewerkt aan de presentaties. In de middag hebben we ze daadwerkelijk gegeven. Ook hebben we rond het middag uur presentaties van immigranten in Duitsland gehad. In de avond zijn we met ongeveer tien mensen naar het huis van een Duitse jongen geweest. Hoewel ik de enige Nederlander was, omringt door Spanjaarden en Duitsers, was het wel erg leuk. Ik heb in ieder geval mijn Duits verbeterd.

Dinsdag, de dag voor vertrek, hebben we een dagtrip naar Rothenburg gemaakt. Hoewel het een leuk middeleeuws stadje was, vond ik het niet waard om in totaal 4 uur in de bus te zitten. Gelukkig was het erg mooi weer – een beetje té mooi – en hadden we veel vrije tijd. Rond vijf uur waren we weer in het huis. Daarna zijn we met bijna iedereen naar een meer gegaan.

Vandaag, woensdag, gaan we weer naar huis! ’ 

Marieke Zomerdijk, 3VTA

Bovenstaande foto toont een bezoek aan Dachau.

Onderstaande foto de delegatie van het Willem Blaeu.