Verslag Uitwisseling Andria Italië

Aankomst Zondag 10 januari. Daar gaan we dan! Wij zijn onderweg, zitten lekker in het vliegtuig. Bij aankomst staat het gastgezin mij op te wachten, wat leuk! Als we bij het huis van Alessia (mijn uitwisselingspersoon) aankomen, begroet de moeder mij heel vriendelijk. De eerste avond gaan we met de hele groep uiteten, we genieten allemaal van een heerlijke pizza.

Maandag 11 januari. Het eerste ontbijt van de week. Ik drink melk met chocolade en ik eet een croissant met chocolade er in plus koekjes voor bij het drinken, hoezo zoet? Om half 9 gaan we naar de school waar Alessia op zit, daar wordt wat verteld over de stad Andria, waar ik verblijf. Daarna gaan we gezamenlijk de stad Andria bezoeken. Wij lopen door de smalste straat ter wereld en we gaan een hele leuke snoepwinkel binnen. Ook gaan we een kathedraal binnen, zo wat is dat mooi zeg! Na het stadsbezoek hebben we een lunch op school, verzorgt door de Italiaanse leerlingen. Van pasta tot lasagne en van taart tot cake. Daarna beginnen we in groepjes te werken aan een vraag over de EU; onze vraag ging over “waarom sommige landen of leiders niet bij de EU willen horen’’. Na het werken aan het project gaan we naar huis en s ‘avonds gaan we weer uit.

Dinsdag 12 januari. Vandaag gaan we naar Barletta. Met de trein zijn we onderweg, het is ongeveer een kwartier rijden. Als we in Barletta aankomen krijgen we al gauw een audio met een oortje, zodat je de verteller goed kan horen. De stad is heel erg mooi! We bezoeken ook nog een oud fort, waar nu een bibliotheek in zit. Na het bezoeken van Barletta, gaan we op school aan de EU vraag werken. Eenmaal thuis gaan wij voor de 3e keer uit!

Woensdag 13 januari. Vandaag gaan we met de bus naar de wat grotere stad Bari. We starten de stadstour in de stad bij een plein, we bezoeken ook nog een kathedraal, wat een pracht en praal! En wat mij opvalt, dat er onder de kerk een catacombe aanwezig is; net als de kerk zelf, alleen dan kleiner, inclusief kerkbanken. Daarna lopen we naar het shopping center of Bari, hier hebben we ongeveer 3 uurtjes vrij om door de stad te struinen. Marisya en ik slagen beiden voor een vest en een trui bij de H&M. Daarna kopen we nog een lekkere muffin en ietsjes later krijgen we van onze uitwisselingspersonen een milkshake. Daarna wordt er op de terugweg naar de bus nog iets verteld over een fort. Op de terugweg naar Andria, maken we tussendoor een stop bij Eataly, een groot eetwarenhuis, waar je een grote diversiteit aan eten kan kopen. Uiteindelijk komen we in Andria aan en ga ik met Alessia mee naar huis, `s avonds gaan we uit.

Donderdag 14 januari. Vandaag gaan we naar het kleine plaatsje Ruvo Di Puglia, we bezoeken daar een heel mooi museum. Er wordt veel over verteld en wat is dat interessant! Hierna gaan we met de bus naar Castel del Monte, wat is dat prachtig!, zowel van buiten als van binnen. Daarna gaan we naar de school, daar lunchen we, met toetjes en al. We gaan verder met het project op school en in de namiddag moet ik samen met Marisja en Nick onze presentatie geven. `s Avonds is er een afscheidsfeest, omdat de Hongaren op vrijdag al vertrekken. Dit feest is erg leuk en er is ook goede muziek aanwezig. Een top avond!

Vrijdag 15 januari. In de ochtend wordt er nog iets verteld over de EU. Hierna lopen we naar het station, om de Hongaren uit te zwaaien. Na het uitzwaaien, eten we met een paar mensen een broodje, waarna we in het park van Andria van de zon genieten. Tenslotte gaan we met een hele volle bus naar het havenplaatsje Trani. In onze vrije tijd gaan Marisya en ik wat drinken bij een koffietentje! `s Avonds gaan we voor de laatste keer uit en dat is erg gezellig!

Zaterdag 16 januari. De dag van vertrek, helaas. We verzamelen ons bij de school, om daar de Italianen gedag te zeggen. Sommigen Italianen zijn hierbij erg emotioneel. Maar nu vertrekken we dan echt uit het mooie Italië!

Wat is dit een mooie, leerzame, unieke ervaring om mee te maken. Je leert veel van andere culturen en elkaars gewoontes te respecteren!!!

Dit verslag is gemaakt door: Emma Blok, Klas: 3Ha