Gymnasiumnieuws

Met gym 2 en 3 zijn we op 1 oktober 2019 naar het Archeon vertrokken in de exclusieve klassiekenbus. Na op de heenweg op het nippertje langs het boerenprotest te zijn geglipt, lag bij Alphen a/d Rijn het Romeinse rijk open om te verkennen. De zon kwam er zelfs uit om ons te verwelkomen!

Het Archeon heeft een schat aan interessante kennis te bieden, opgeluisterd met verbazend mooie gebouwen uit de prehistorie, de Romeinse periode en de Middeleeuwen.

Met z’n allen maakten we een ontdekkingstocht door een Romeins badhuis en een herberg. Het gemeenschappelijke Romeinse toilet sloegen we maar over, en bezochten de keuken van de herberg. Dit was in die tijd echter een slechts marginaal betere ervaring dan het toilet, door het gebruik van antieke ingrediënten zoals garum, een saus van rotte vis die de Romeinse keuken en de burgerlijke smaakpapillen bijna volledig overstemde. Niets hiervan stond echter onze herberglunch in de weg.

Verder leerde een legerdril ons veerkracht door ons te onderwerpen aan een soldatentest waarin we moesten proberen in een rechte lijn te rennen na een zevental draaiingen om een zwaard.
Magister Peters dacht dat dit een goed moment was om een heroïsch voorbeeld te geven, maar moest schandelijk, door duizeligheid overmand, permanent in het stof bijten.

Na een tempelceremonie werd het gladiatorengevecht gelukkig beslecht ten voordele van onze favoriete gladiator, hetgeen ons genoeg geld voor de terugreis opleverde.

Met deze en meer onvergetelijke en stichtende momenten heeft de dag zeker zijn nut afgeworpen. Bijvoorbeeld, de leerlingen zouden nu thuis wellicht merkbaar beter moeten zijn in creatief koken met niet zo verse ingrediënten en kliekjes achter uit de koelkast, en aanliggen bij het avondeten zal de ontspannen sfeer van een familiemaal versterken.

Een welbestede dag, experienta docet!                                             dhr. Peters

 ——————- 

Dezelfde exclusieve klassiekenbus stopte eveneens in Leiden, Lugdunum Batavorum voor de Romeinen. Daar stapte de hele bovenbouw van het gymnasium uit om zich te vergapen aan de schatten uit de antieke oudheid in het Rijksmuseum van Oudheden.

Gapen, echter, was ten strengste verboden voor 4 gymnasium, dat onder toezicht van een archeoloog stukken aardewerk van soms wel 3000 jaar oud in handen kreeg. De leerlingen kregen de opdracht de afdeling archeologie te helpen met het bepalen van de herkomst en het beschrijven van fragmenten amphoren, kannen en (ka)potten.

De andere twee groepen deden een zogenaamde “eindexamenrondleiding” door het museum.
Het eindexamen Grieks –  het (filosofische) drinkgelag van Plato – inspireerde de museumdocente om de leerlingen harmonia te laten ervaren. Kijkend naar een slapende Eros luisterden zij naar “La vie en rose” (ingeving van Sil). Toegepaste filosofie als het ware.

De Latinisten van klas 5 en 6 bogen zich over de vraag of Aeneas misschien een terrorist was! Aeneas – u kent hem misschien wel, als ook u deze zomer met Grand Hotel Europa op het strand lag – ontvluchtte zijn thuis, Troje, nadat de Grieken uit het paard waren gekropen en de stad in lichtelaaie hadden gezet. Leest u vooral Grand Hotel Europa als u het antwoord op de vraag wilt weten. De tijdelijke geliefde van Aeneas, Dido, kwam later die dag nog ter sprake…

’s Middags lieten we de Romeinen en Grieken achter (of ‘voor’ – het is maar hoe je het bekijkt) ons. Belangeloos belangstellend als wij zijn, doken we het spiksplinternieuwe Naturalis in. Of dat wat met de klassieke oudheid te maken heeft? Dat vroegen wij ons natuurlijk allemaal af, en aan diegene met het beste antwoord werd De Dagprijs beloofd. Twee uur lang bekeken we de ijsberen, dino-saurussen (δεινος verschrikkelijke – σαυρος hagedis), de oertijd en het architectonische wonder dat al deze zalen herbergt. Toen was het tijd voor de terugweg en appten de leerlingen aan magistra De Haan en magistra Rietema allerlei antwoorden (waaronder de winnaar)

De stemming in de klassiekenbus op de terugweg was uitgelaten, er werd gekletst, gekaart en gezongen; het was een mooie dag.

mw. Rietema