Onderbouw begeleiding
Begeleiding van de brugklasleerlingen
Vóór de zomer komen alle nieuwe brugklasleerlingen een middag op school om kennis te maken met hun mentor en klasgenoten. Na de zomer start het schooljaar met de kennismakingsdagen. Tijdens deze dagen wordt uitleg gegeven over het rooster, de leef- en gedragsregels en de indeling van het gebouw. De kennismakingsdagen zorgen er ook voor dat de leerlingen snel wennen en zich thuis gaan voelen in hun nieuwe klas op het Willem Blaeu.
Mentor
Elke klas heeft een mentor. Deze let er op of het goed gaat met de leerlingen in zijn klas. De leerlingen kunnen met allerlei vragen bij hem terecht. De mentor heeft een aantal momenten per week een mentoruur. In een mentoruur worden allerlei zaken die met de school te maken hebben besproken, er is ook aandacht voor het aanleren van studievaardigheden en schoollooopbaanbegeleiding. Voor ouders is de mentor het eerste aanspreekpunt binnen de school.
Dyslexie
Er wordt gekeken of er lees- en spellingsproblemen zijn die wijzen op dyslexie. De dyslexiecoördinator helpt deze leerlingen en leerlingen die al een dyslexieverklaring hebben bij het omgaan met dyslexie.
Remediale hulp
Mocht een leerling baat hebben bij een korte faalangst reductietraining, dan biedt het Willem Blaeu daarvoor mogelijkheden.
Leerlingbegeleider
Indien problemen van persoonlijke aard de schoolprestaties negatief beïnvloeden, kan een leerling doorverwezen worden naar een van de speciale leerlingbegeleiders. Samen met de leerling wordt er dan naar oplossingen gezocht en indien nodig wordt de hulp van een externe instantie ingeroepen.
Zorg Advies Team (ZAT)
Iedere afdeling op school heeft een zorgadviesteam; in een zorgadviesteam zitten de zorgcoördinator, de leerlingbegeleider, een arts van de GGD, een maatschappelijk werker, een leerplichtambtenaar en indien gewenst een politiemedewerker. Met elkaar proberen zij ervoor te zorgen dat een leerling niet voortijdig de school verlaat.
HuiswerkClub
De HuiswerkClub is bedoeld voor leerlingen die het prettig vinden om samen met anderen onder begeleiding huiswerk te maken. De begeleiding bestaat uit studenten van de lerarenopleidingen die stage lopen op het Willem Blaeu. Zij helpen bij het plannen, overhoren en als het kan, leggen ze je ook uit wat je niet snapt.
Op de HuiswerkClub ligt het accent in het begin vooral op plannen en structuur aanbrengen. Hoe pak je huiswerk aan, waar begin je mee en wanneer ben je klaar? Daarna helpt de begeleiding bij maak- en leerwerk. Wat wordt er met een bepaald type vraag bedoeld? Hoe leer je woordjes? Iedere leerling krijgt individuele aandacht, maar er wordt géén een-op-een bijles gegeven. Voor de HuiswerkClub wordt een kleine vergoeding gevraagd.
De HuiswerkClub begint in oktober en wordt ingedeeld in periodes van tien weken. Deelnemen op een later moment in het jaar is mogelijk. Precieze informatie ontvangen ouders van klas 1 tot en met 3 per email.
Een leerling aan het woord:
‘Een nieuwe klas. Ik ben Fatoma en zit in klas H1A. Ik zit hier nu al een tijdje op school en het bevalt me wel. De vakken zijn leuk en de docenten ook. Op de eerste dag was het heel erg spannend maar nu niet meer. Het is een helemaal te gekke school!! Maar je moet wel wennen aan huiswerk maar dat is overal zo.’
Groetjes Fatoma