Gymnasium

Wil je graag weten hoe mensen in de Klassieke Oudheid leefden? Ben jij geïnteresseerd in de oude Grieken en Romeinen? Ben je goed in talen? Op het Willem Blaeu kun je het gymnasium doen. Gymnasiumleerlingen beginnen in de tweede klas met Grieks en Latijn. Beide klassieke talen zijn in klas 2 en 3 verplicht. Daarna kies je voor één klassieke taal. Als je in beide talen of in één van de twee talen examen hebt gedaan, heb je een volwaardig gymnasiumdiploma.

Griekse en Latijnse taal en cultuur

Op het gymnasium krijg je uiteraard Grieks en Latijn. Zo krijg je in de tweede klas 5 lesuren extra ten opzichte van niet-gymnasiasten. Je zult dus wel wat studietijd moeten besteden aan deze vakken. Je maakt ook kennis met de cultuurgeschiedenis van de Grieken en Romeinen. Die zie je terug in gebouwen, schilderijen, sport en in ons dagelijks leven. En je raakt bekend met de mythologische verhalen over de goden en helden. Zo hoor je over de spannende avonturen van Hercules, de onverschrokken Griekse held.

Waarom gymnasium?

De Grieken en Romeinen hebben een onuitwisbare invloed gehad op onze wereld: taal, filosofie, politiek, theater, architectuur: allemaal gebieden waarop de Grieken en Romeinen hun sporen hebben nagelaten. Wil je onze samenleving goed doorgronden, dan geeft het gymnasium jou de nodige extra bagage. Bovendien bereidt het gymnasium je goed voor op het vervolgonderwijs aan universiteit of hogeschool.

Welke excursies onderneem je op het gymnasium?

  • Brugklas : Archeon
  • Gym 2 : Archeologisch park Xanten (Duitsland)
  • Gym 3 : Nijmegen of Trier (Duitsland)
  • Gym 4/5 : Rome

Wanneer is het gymnasium iets voor jou?

Voor leerlingen die probleemloos hun basisschool doorliepen en een vwo/gymnasium-advies meekregen, is dit vaak geen probleem; zo’n extra uitdaging is juist heel fijn. Ben je nieuwsgierig en ook bereid om je extra in te zetten, dan is het gymnasium iets voor jou.