Gymnasium

Wil je graag weten hoe mensen in de Klassieke Oudheid leefden? Houd je van spannende en vreemde verhalen? Ben je goed in talen? Vanaf de tweede klas begin je met Grieks en Latijn. Deze beide talen volg je in klas 2 en 3, daarna mag je kiezen.
Bij Willem Blaeu ook te combineren met Tweetalig onderwijs, Topsport en SportXtra.

Griekse en Latijnse taal en cultuur

Op het gymnasium leer je Latijn en Grieks, twee talen die ontzettend veel invloed hebben gehad op moderne talen. Je leert niet alleen de taal, maar ook leer je veel over de cultuurgeschiedenis van de Grieken en Romeinen. Die zie je bijvoorbeeld terug in gebouwen, schilderijen, sport en in ons dagelijks leven. Daarnaast lees je de mythologische verhalen over de goden en helden. Zo hoor je over de spannende avonturen van Hercules, held van de 12 taken of over Odysseus – de man die 10 jaar lang moest rondzwerven voor hij eindelijk thuis kon komen.

Als je makkelijk kunt leren en ervan houdt om veel te weten te komen, is het gymnasium echt wat voor jou. Je krijgt natuurlijk ook meer lessen dan op het atheneum.

Waarom gymnasium?

De Grieken en Romeinen hebben een onuitwisbare invloed gehad op onze wereld: taal, filosofie, politiek, theater, architectuur: allemaal gebieden waarop de Grieken en Romeinen hun sporen hebben nagelaten. Wil je onze samenleving goed doorgronden, dan geeft het gymnasium jou de nodige extra bagage. Bovendien bereidt het gymnasium je goed voor op het vervolgonderwijs aan universiteit of hogeschool.

Welke excursies onderneem je op het gymnasium?

  • Gymnasium klas 2 : Archeologisch park Xanten (Duitsland) of het Archeon
  • Gymnasium klas 3 : Archeologisch park Xanten (Duitsland) of het Archeon en een meerdaagse, klassieke excursie naar Leiden/ Maastricht/ Nijmegen/ Utrecht…
  • Gymnasium klas 4/5 : Romereis
  • Naast deze vaste excursies, onderneemt het gymnasium veel op cultureel gebied: bezoek aan tragedies, opera, musea of een workshop Romeins koken.

Wanneer is het gymnasium iets voor jou?

Voor leerlingen die probleemloos hun basisschool doorliepen en een vwo/gymnasium-advies meekregen, is dit vaak geen probleem; zo’n extra uitdaging is juist heel fijn. Ben je nieuwsgierig en ook bereid om je extra in te zetten, dan is het gymnasium iets voor jou.