Topsport Talentschool

download (2)

Willem Blaeu als Topsport Talentschool

In Nederland zijn er 30 Topsport Talentscholen, waaronder het OSG Willem Blaeu in Alkmaar. Op het Willem Blaeu wordt er onderscheid gemaakt in Topsport- en Talentleerlingen, deze categorieën houden in:
Topsport leerling: je hebt vanuit de bond/NOC*NSF een officiële status, waardoor je vrijstelling en/of ontheffing krijgt voor bepaalde lessen i.v.m. sportieve verplichtingen.
Talent leerling: je hebt vanuit de bond/NOC*NSF geen officiële status, maar bij ons op school standaard vrijstelling krijgt voor de lessen LO. Daarnaast krijg je medewerking om je sport met je studie te combineren.

De toekenning van de NOC*NSF status is gekoppeld aan de talentendatabase van NOC*NSF. De database van NOC*NSF wordt gevuld door de sportbonden; zij leveren de namen van hun talenten aan bij NOC*NSF. Als je van jouw sportbond de status van [B] Belofte, [NT] Nationaal Talent of [IT] Internationaal Talent hebt gekregen, dan kom je in aanmerking voor de Topsport Talentfaciliteiten. Topsport Talentfaciliteiten zijn uiteraard alleen verkrijgbaar op één van de 30 Topsport Talentscholen.
Onderstaande criteria zijn indicaties waar aan je dient te voldoen om een NOC*NSF status te krijgen.

  • De nationale top in jouw leeftijdscategorie;
  • Een regionale selectie;
  • Een hoge notering op een officiële ranglijst;

Talentvolle voetballers moeten op het hoogst mogelijke, landelijke niveau in hun leeftijdsklasse spelen

Topsport Talentfaciliteiten

Op het Willem Blaeu hebben we een Topsportafdeling, hier worden faciliteiten geboden om studie en sport te combineren, de sporters, Topsport- en Talentleerlingen, kunnen (bijv. tijdens tussenuren) extra tijd aan schoolwerk besteden, toetsen inhalen of extra ondersteuning krijgen. De Topsportafdeling heeft Topsportbegeleiders, waar je als sporter en/of ouder terecht kunt voor de volgende onderwerpen:

  • Een aangepast lesrooster (zover mogelijk) waarin ruimte wordt geboden voor trainingen en wedstrijden.
  • Indien nodig een (gedeeltelijke) vrijstelling voor bepaalde vakken (zowel onder- als bovenbouw)
  • Indien nodig uitstel of vermindering van huiswerk en/of toetsen.
  • Voorzieningen om achterstanden weg te werken, onder andere d.m.v. een huiswerkklas voor de onderbouw.
  • Uitstel of aanpassing van de afname van repetities of schoolexamens.
  • De mogelijkheid tot gespreid examen over twee jaar.

De faciliteiten die worden geboden hangen samen met o.a. het niveau waarop je sport en of je een officiële status hebt.

LOOT ontheffingen vanaf klas 3h/v

Samenwerking RTC’s en talentontwikkelingsprogramma’s

Aan de Topsport Talentschool zijn meerdere talentontwikkelingsprogramma’s verbonden. Vanaf het schooljaar 2015/2016 zijn we met een jongensvoetbalacademie gestart en 2019 organiseert de school het programma voor de hockeyacademie. Het Willem Blaeu heeft een samenwerkingsovereenkomst met VV Alkmaar (meidenvoetbal) en de Rugby Academy NoordWest. Daarnaast zijn er samenwerkingsverbanden met de zwemvereniging DAW, Holland schermen, Triffis trampolinespringen en turnvereniging Saturna. Tevens begeleiden we vele individuele sporters.

Vele topsporters uit de regio Alkmaar hebben de combinatie sport en studie gevolgd bij de Topsport Talentschool OSG Willem Blaeu, Alkmaar. o.a. Koen Verweij, Lars Elgersma, Jade van der Molen (schaatsen), Ron Vlaar, Khalid Boulahrouz, Jermain Lens, Adam Maher, Luciano Narsingh, Wesley Hoedt, Guus Til, Donyell Malen, Stefanie van der Gragt (voetbal), Kim Polling (judo), Nycke Groot (handbal), Quinta Steenbergen (volleybal), Christel Boeljon (golf), Mike Nahar (basketbal), Mark Duursma (honkbal), Kim Polling, Maureen Groefsema (judo), Roxane Knetemann, Claudia Koster, Ivar Slik (wielrennen), Renee Reinhard, Cindy Burger (Tennis), Brenda Beers, Maxime van Dalen, Kimberley Jones (Softbal) Tessa Brouwer (zwemmen).

Voetbal- en hockeyacademie

De voetbal- en hockeyacademie geven jou de kans om je talenten extra te ontwikkelen onder en aansluitend aan schooltijden. De voetbalacademie is alleen voor de eerste drie leerjaren. De talentontwikkelingsprogramma’s zijn modulair opgebouwd, wat ervoor zorgt dat iedereen op zijn eigen niveau zich kan ontwikkelen onder begeleiding van gecertificeerde trainers. De trainingen zijn extra ontwikkelingsmomenten naast de trainingen bij de eigen club. Zo ontwikkelen we niet alleen het individu, maar heeft ook de vereniging er profijt van. Als voetbalacademie- of hockeyacademie leerling behoor je tot de categorie Talent leerling en krijg je vrijstelling voor de lessen LO.

Financiën

Aan de faciliteiten en begeleiding van de Topsport talentafdeling zijn kosten verbonden. U krijgt een factuur van school betreffende de begeleiding op de Topsport talentafdeling (zie kosten)
Wanneer de leerling deelneemt aan de voetbal-/hockeyacademie (georganiseerd door OSG Willem Blaeu) zijn hier ook kosten aan verbonden. Kosten van externe organisaties of clubs vallen hier buiten.

Bezetting van de Topsport Talentafdeling:
Topsport Talentcoördinator:
Florijn Perdok (coördinator)   PERF@willemblaeu.nl   mavo
Daniëlle van Stralen-Koeman KOED@willemblaeu.nl   vwo*
Thomas Maas                            MAAT@willemblaeu.nl   havo*
*Inclusief TTO

 

Meer Informatie:
voor meer informatie over de mogelijkheden voor een Topsport-leerling (met een officiële status)
betreffende schooljaar 2020-2021: VADEMECUM LOOT 2020 2021

Presentatie opening schooljaar 2020-2021

Voor overige informatie kunt u telefonisch contact opnemen met de Topsport talentafdeling 072-5122477 toestel 1180,
of  stuur een e-mail naar: topsport@willemblaeu.nl