Projectweek – eerste klassen – Globaland 2016

Globaland is naar mijn idee een groot succes geworden, mede dankzij de hulp en enthousiasme van de collega’s en de medewerkers van Globaland..

Wist u dat:

 • Alle leerlingen ontzettend goed meegedaan hebben. Daar ben ik trots op.
 • De winnaars van Globaland waren Orangia uit 1Vta, Gefeliciteerd! Het groepje Luilekkerland uit 1Vta stond bovenaan tot de allerlaatste ronde, goed gedaan!
 • Uit alle klassen er zelfs één groepje in de top 10 van Globaland geëindigd is.
 • Het groepje ‘Saf’ uit 1MKa 3e geworden is bij Globaland. Geweldig!
 • De meidengroepjes uit 1ME erg fanatiek waren tijdens het estafette-spel, zij zijn 1e en 2e geworden – girl power!

En dat:

 • De winnende groep bij de microcrediet-actie ‘de drie musketiers’ uit 1VHta waren, zij hebben het meeste geld per leerling opgehaald. Een topprestatie!
 • De hele klas die de hoogste opbrengst voor de microcrediet-actie had was 1VHa, zij hebben maar liefst 410,10 euro opgehaald met elkaar. Vooral de groepjes ‘Amazola voor al uw ‘lekkers’ en ‘het bloembijtje’ hebben het heel goed gedaan.
 • ‘Wang pang’, een groepje van 7 jongens uit 1VHE hebben bloemen verkocht en hebben het hoogste bedrag van alle groepen binnengehaald – 132,60 euro. Helemaal super.
 • ‘Goed=snoep’ uit 1KB heeft heel veel snoep verkocht!
 • Luuk Dekker uit 1VHta heeft in het winkelcentrum op zijn doedelzak gespeeld om geld in te zamelen, dat was erg cool.
 • Laura (coördinator) en de medewerkers van Globaland waren echt heel erg blij met de resultaten.
 • Globaland is een stichting die zich inspant voor hun goede doel – stichting Sengerema, dit is een organisatie die microcredieten verleent aan arme ondernemers in Tanzania. Met de projecten willen zij leerlingen op een aansprekende manier mondiaal en maatschappelijk bewust maken en ze enthousiasmeren om in actie te komen voor een betere wereld.
 • Globaland is een ideële organisatie. De prijs van dit project is alleen kostendekkend. Hun ‘winst’ is voor stichting Sengerema. Dit is ook een reden waarom ik voor dit project heb gekozen.

Met vriendelijke groet,

Gillian Smith – docent en coördinator projectweek 1e klassen Willem Blaeu.

 

Op 6, 7 en 8 april 2016 hebben leerlingen van de brugklas van OSG Willem Blaeu meegedaan aan Globaland, een interactief simulatiespel over armoede en onrecht in de wereld. Het project was een groot succes! De leerlingen hebben op een creatieve manier kennis gemaakt met onderwerpen zoals het vluchtelingenprobleem, meisjesdiscriminatie en landroof. Ze zijn vol enthousiasme aan de slag gegaan met het besturen van een virtueel land met allerlei problemen. Het winnende groepje dat haar land het beste heeft bestuurd was Orangia uit 1Vta.    Daarnaast hebben de leerlingen tijdens de microkredietdag hun eigen bedrijfje opgestart om geld op te halen voor stichting Sengerema, een stichting die microkredieten verstrekt aan kansarme jongeren in Tanzania zodat zij een bedrijfje kunnen opstarten. Sommige groepjes hebben bloemen verkocht, andere groepjes verkochten allerlei lekkernijen en het winnende groepje was “de drie musketiers” uit 1VHta!

Tijdens deze microkredietdag hebben de leerlingen het geweldige bedrag van €1500,- (€200,- meer dan vorig jaar) opgehaald voor stichting Sengerema!

Wat deze actie extra bijzonder maakt is dat leerlingen zelf met Globaland meekunnen op reis om de microkredietprojecten van stichting Sengerema in Tanzania te bezoeken! Ze ontdekken dan hoe microkredieten werken, ontmoeten jonge ondernemers en draaien mee in hun bedrijfjes. Ze logeren zelfs bij de ondernemers thuis! Daarnaast gaan de leerlingen natuurlijk ook de omgeving verkennen en worden leuke activiteiten met leeftijdsgenoten georganiseerd. Zo verleggen ze letterlijk hun grenzen en leren zichzelf, anderen en de wereld beter kennen. Meer weten? Kijk op http://www.fairaway.nl/.

Wij van Globaland hebben drie supergave dagen gehad op het O.S.G. Willem Blaeu en kijken uit naar volgend jaar!

Laura Gardien– coördinator Globaland