Verslag Erasmus+ projectreis Portugal mei 2019

Maandag

Iedereen begon de dag in zijn eigen gast gezin. Om half negen werden we op de school verwacht, daar heb ik samen met mijn host en haar vriendinnen een potje gevolleybald. Om kwart over negen werden we naar een zaaltje gebracht waar een welkomstpraatje werd gehouden; ook kregen we een rondleiding door de school.

Hierop volgde een pauze. Hierna werden er groepen gemaakt waarin iedereen werd opgesplitst en met andere landen werd gemengd; in deze groepen werden er spellen gespeeld om elkaar te leren kennen en het ijs te breken. Daarna was het tijd voor de lunch: een warme maaltijd uit de school kantine. Na de lunch zijn we in de bus gestapt naar het centrum van Oliveira de Azeméis, de plek waar de school was en we verbleven; hier hebben we het stadhuis bezocht en heeft de burgemeester een praatje gehouden. Als laatste activiteit van de dag gingen we naar een gemaal, hier maakte ze Portugees zoet brood dat erg lekker was. Nadat dit op was zijn we met de bus naar school gegaan waarna we weer naar huis zijn gegaan.

Dinsdag

‘s Ochtends arriveerden we met de hosts op school. Als eerste hadden we de presentaties van Portugal, Turkije en Italië over het schoolsysteem. Toen dat klaar was hadden we een kleine pauze met cakejes en lekkere broodjes. Daarna volgden de presentaties van ons en die van Slowakije. Toen alle presentaties klaar waren gingen we met de Nederlanders ergens eten. Eerst wilde we een half uur lopen naar de McDonalds maar gelukkig kwamen we toen we 2 min onderweg waren een leuk eethuisje tegen😅. Het eten was lekker en we kregen zelfs nog een soort van Portugese soep. Toen we terug kwamen op school stond de bus er al om naar S.Roque te gaan. Daar aangekomen hebben we de president bezocht en hadden ze een tentoonstelling voor ons gemaakt over glas. Om 5 uur zijn we weer terug gegaan na nog een beetje rondkijken in het stadje.

De terugweg met de bus is iets wat ik zelf heel leuk vond. Iedereen zong Portugese liedjes en het was heel gezellig. Op school gingen we samen met onze hosts weer naar huis. Later op de avond spraken we met alle kinderen af in de Shoppingmall. Daar hebben we veel lol gehad, pizza gegeten en in een 5d film gezeten wat best nog wel spannend was😨. Het was een prachtige 2e dag in Portugal!

Woensdag

Begon de ochtend erg vroeg. Om 8:30 startte de bus van de school op weg naar Porto. Daar gekomen gingen we gelijk op een boottocht door Porto. Toen kregen we een kleine rondleiding door het centrum, en daarna mochten we vrij rondlopen. Het was super gezellig met de anderen meiden. We liepen de hele tijd winkeltje in, winkeltje uit. Rond 3 uur moesten we allemaal weer verzamelen bij de bus, maar we gingen nog niet naar huis. We gingen naar het strand. Het waaide super hard en de golven botsten tegen de rotsen op. Super mooie ervaring om het strand zo mee te maken. Na het strand gingen we naar een café om op te warmen. Tot slot gingen we wel weer terug naar de school en daar ging iedereen weer terug naar zijn of haar host.

Donderdag

We hadden vandaag de presentaties over cooperation, responsibility en sedulity. Wij waren als derde aan de beurt en het ging best goed, de andere presentaties waren ook erg leuk! Na alle presentaties gingen we met de bus naar een burgemeester toe, daar werd uitgelegd hoe de stad was en hoe groot het allemaal was toen gingen we terug naar de host families om ons te douchen en om te kleden voor het feest in de avond. Op de school gingen we eerst met zijn alle eten dat was erg gezellig en ook heel lekker! Na het eten gingen de leerlingen allemaal dansen op de muziek. We deden allemaal verschillende dansjes en het was heel erg leuk!

Vrijdag

We zijn vandaag naar het stadje Aveiro geweest. We zijn eerst langs zoutvlaktes gelopen, dat hebben we met de hele groep gedaan. Daarna gingen we echt naar het stadje toe daar kregen we vrije tijd. Toen is iedereen gesplitst. We zijn eerst wat gaan lunchen met alleen het Nederlands groepje, daarna gingen we allemaal een eigen kant op. We zijn naar veel winkeltjes geweest. Toen de vrije tijd over was verzamelden we bij een punt en daar kwam de bus ons allemaal op halen. We gingen toen ook nog naar het strand, daar hebben we ook nog vrije tijd gekregen. Na het strand zijn we teruggegaan naar de school. Toen we op school waren aangekomen hebben we afscheid genomen. Toen dat klaar was is iedereen terug gegaan naar zijn of haar host familie.

Dit verslag is geschreven door Roos, Carlijn, Sophie, Mira en Noa.

Zoals jullie kunnen lezen: het was een prachtige projectweek, met 5 enthousiaste, geweldige leerlingen!

Antti Riippi en Marieke Kee