Wiskunde B-dag en A-lympiade voor vwo 5

Op vrijdag 16 november 2018 gaan de vwo 5 leerlingen van het Willem Blaeu weer meestrijden om de titel bij de Wiskunde A-lympiade en de Wiskunde B-dag. Tijdens deze landelijke competitie, georganiseerd door de Universiteit Utrecht en het Freudenthal Instituut, krijgen de leerlingen een uitdagend wiskundig probleem voorgeschoteld waar ze flink hun tanden in kunnen zetten. Zeven uur lang hebben ze de tijd om een zo goed mogelijke oplossing te vinden voor een praktisch probleem, dat naadloos aansluit bij de wiskundige kennis die ze in de wiskundelessen hebben opgedaan.

Het gaat om een “zo goed mogelijke” oplossing, omdat de opdracht een uitdagend probleem uit de praktijk is waar vaak geen voordehandliggende oplossing gevonden kan worden. Zo moesten de wiskunde-A leerlingen in een eerdere editie de beste strategie bedenken voor het zo efficiënt mogelijk vullen van dozen, terwijl de wiskunde B leerlingen zich moesten buigen over de kansbepaling en de best te volgen strategie voor maximale winst bij een ingenieus dobbelspel. Voor beide partijen dus een ongewoon onderwerp.

Het beste wiskunde-A team kan uiteindelijk belanden in de halve finale, om het daar op te nemen tegen de winnaars uit andere delen van het land en te strijden voor de finaleplaats. Voor wiskunde B is het tevens de landelijke eindronde. Twee jaar geleden was een wiskunde B team van het Willem Blaeu aanwezig bij de prijsuitreiking voor de beste tien teams uit een selectie van 1509 (landelijke)teams die hadden meegedaan. We zijn zeer verdienstelijk 10de geworden. Afgelopen hadden we een zeer verdienstelijke 14de plaats.

Het zal ook dit jaar weer een boeiende, spannende, maar bovenal enerverende dag worden waar de leerlingen van het Willem Blaeu het best van zichzelf laten zien. Maar bovenal is het een dag waar veel plezier aan te beleven is!

Kees Braas & Guido Bos, docenten wiskunde