Topsport Talentschool

Nederland heeft 30 Topsport Talentscholen verspreid over het hele land. Dit zijn scholen die van het ministerie van OCW een licentie hebben om ontheffingen en andere speciale faciliteiten aan sporttalenten aan te bieden. Eenvoudig gezegd betekent het dat je op een Topsport Talentschool school en topsport uitstekend kunt combineren. Dat merk je aan de kwaliteit van het onderwijs, je begeleiding en de mogelijkheden die je hebt om je topsportprogramma op maat in te vullen.

Jouw ambitie staat centraal
Op een Topsport Talentschool krijgt je ambitie ruim baan. School en topsport kun je op de voor jou beste manier combineren. Het lesrooster wordt zo veel mogelijk aangepast en afgestemd op jouw wensen, behoeften en sportprogramma. Heb je een trainingsstage, wedstrijd of toernooi? Dan gaat jouw begeleider zijn best doen om vrijaf te regelen. Doordat jij je kunt focussen op je studie en sport haal je een diploma dat bij jouw niveau past én ontwikkel je jezelf als topsporter.

Een inspirerende omgeving
Gemiddeld honderd sporttalenten van vier of meer verschillende sporten staan ingeschreven op een Topsport Talentschool. Dat zijn mensen die net zo fanatiek zijn als jij en hetzelfde doel hebben: Nederland en de wereld veroveren. Dat zorgt voor een inspirerende en stimulerende omgeving. Op elke Topsport Talentschool is een begeleidingsteam aanwezig dat jou begrijpt. Ze staan voor je klaar als je ze nodig hebt.

Speciale faciliteiten
Een proefwerk uitstellen. Een flexibel lesrooster. Vermindering van onderwijstijd. Ontheffing van vakken en tijd. Een gespreid examen. Gepersonaliseerd leren. Een persoonlijke begeleider. Het zijn voorbeelden van speciale faciliteiten waar je op een Topsport Talentschool gebruik van kunt maken als dat nodig is. Het stelt je in staat om school en topsport te combineren zoals dat het beste bij jou past. Bekijk alle faciliteiten die je hebt op een Topsport Talentschool.

Voorbeelden van mogelijke faciliteiten:

  • Een aangepast lesrooster (zover mogelijk) waarin ruimte wordt geboden voor trainingen en wedstrijden.
  • Indien nodig een (gedeeltelijke) vrijstelling voor bepaalde vakken (zowel onder- als bovenbouw)
  • Indien nodig uitstel of vermindering van huiswerk en/of toetsen.
  • Voorzieningen om achterstanden weg te werken, onder andere d.m.v. een huiswerkklas voor de onderbouw.
  • Uitstel of aanpassing van de afname van repetities of schoolexamens.
  • De mogelijkheid tot gespreid examen over twee jaar.

De faciliteiten die worden geboden hangen samen met o.a. het niveau waarop je sport en of je een officiële status hebt.

Wilt u alles weten over onze eigen academies (hockey, voetbal en cycle) Klik hier!

Q&A Topsportafdeling