Als Topsporttalentschool geeft OSG Willem Blaeu leerlingen die ambitieus zijn de gelegenheid de eerste drie leerjaren om school en voetbal te combineren. Jongeren uit Alkmaar en de regio die lid zijn van een voetbalclub en voldoende talent hebben, krijgen i.p.v. het vak lichamelijke opvoeding per week twee blokken van 2 lesuren voetbaltraining. Het lukt niet altijd om lessen zo in te roosteren, dat alle lesuren gevolgd kunnen worden. De leerling moet voldoende zelfstandig zijn om geen leerachterstand op te lopen ondanks de gemiste vaklessen.

Daarnaast heeft het Osg Willem Blaeu ook een eigen hockey- en cycleacademie. De trainingen worden verzorgd door professionele gediplomeerde trainers. De trainingen van de hockeyacademie vinden plaats op de velden van A.H.M.C Alkmaar. Leerlingen die deelnemen aan de cycleacademie trainen in de wintermaanden op de
wielerbaan te Alkmaar. Op maandagochtend krijgen de leerlingen krachttraining en loopscholing. Voor de buitentrainingen maakt de school gebruik van verschillende samenwerkingen om zoveel mogelijk met de sport te kunnen differentiëren.