Op het Willem Blaeu vinden we het belangrijk dat elke leerling zich goed voelt en de juiste begeleiding krijgt. Daarom bieden we twee vormen van ondersteuning: basisondersteuning en extra ondersteuning. Hieronder leggen we uit wat dat precies inhoudt.
Basisondersteuning: de basis is goed geregeld
De basisondersteuning is er voor alle leerlingen. Onze mentoren en docenten spelen hierin een centrale rol. Zij zorgen voor goed onderwijs, houden de voortgang van leerlingen in de gaten en zijn er om te helpen bij vragen of zorgen.
· De mentor is het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en ouders. Samen kijken mentoren met leerlingen en ouders naar hoe het gaat op school.
· Docenten geven niet alleen les, maar zorgen ook voor een fijne sfeer in de klas. Ze passen hun lessen aan op wat leerlingen nodig hebben, bijvoorbeeld door extra uitleg te geven of juist verdieping te bieden.
Daarnaast hebben we op school een aantal activiteiten en trainingen die bijdragen aan het welzijn van onze leerlingen, zoals:
– Rots en Water-training
– Playbacktheater
– Begeleiding bij schoolaanwezigheid
– LINK jongerenwerk helpt bij het signaleren van problemen en het ondersteunen van leerlingen.
We bieden ook lichte ondersteuning bij leerproblemen, zoals:
– NT2-lessen (voor leerlingen die Nederlands als tweede taal leren)
– Voorleessoftware (zoals Claroread) voor leerlingen met dyslexie
– Extra hulp bij taal en rekenen. Dit doen we door structureel extra taal- & rekenuren op te nemen in het lesrooster. In kleine groepen wordt buiten de reguliere lestijd toegewerkt naar het gewenste lees- & rekenniveau. Behalve de gebruikte methode voor taal en wiskunde werken we met Vo-content. Vo-content is digitaal lesmateriaal met extra programma’s. Hierdoor kunnen we maatwerk leveren.
– Behalve voor onze leerlingen met taal- en/of rekenachterstanden ontwikkelen we in het kader van Verbetering Basisvaardigheden schoolbrede lesactiviteiten o.a. taal- en rekenen die we vakoverstijgend aanbieden. Op die manier verbeteren we de taal- & rekenvaardigheden van al onze leerlingen.
Bij de start op school kijken we goed naar wat een leerling nodig heeft. Dat doen we via ouder- & mentorcontactmomenten, informatieavonden, dossieranalyse en Diatoetsen in klas 1, 2 en 3. Als er sprake is van leerachterstanden, maakt de mentor samen met de leerling en ouders een individueel plan (I-plan). Ook is er dan extra huiswerkbegeleiding mogelijk via het Werkplein.
We werken nauw samen met externe partners zoals de consulent passend onderwijs van het Samenwerkingsverband, de leerplichtambtenaar, GGD, jeugdarts, jeugd- & schoolcoach en politie om leerlingen en ouders zo goed mogelijk te ondersteunen. De voortgang van leerlingen wordt bijgehouden in Magister, waar ouders en leerlingen zelf ook in kunnen kijken.
Extra ondersteuning: als er meer nodig is.
Soms is de basisondersteuning niet voldoende, dan kijken we samen of extra ondersteuning nodig is op school. De mentor bespreekt dit eerst met ouders en de leerling en doet vervolgens een aanvraag bij het Intern Ondersteuningsteam (IOT).
In dit team zitten onder andere de afdelingsleider, ondersteuningscoördinator, leerlingbegeleiders en de Jeugd & Schoolcoach.
Samen bekijken we wat de leerling nodig heeft. De ondersteuning wordt verzorgd door onze leerlingbegeleiders en waar nodig wordt de hulp van de Jeugd & Schoolcoach ingezet. Soms verwijzen we door naar een externe organisatie voor bijvoorbeeld onderzoek of diagnostiek.
Als we starten met extra ondersteuning, organiseren we een startgesprek. Hierin maken we samen met ouders en leerling afspraken over de begeleiding en stellen we doelen vast. Deze worden vastgelegd in een Ontwikkelperspectiefplan (OPP). Dit plan wordt elk schooljaar met ouders en leerling geëvalueerd en waar nodig aangepast.
Jaarlijkse evaluatie
We vinden het belangrijk om te blijven verbeteren. Daarom evalueren we elk jaar ons ondersteuningsaanbod samen met leerlingen en ouders, bijvoorbeeld via mentorlessen, de leerlingenraad en de ouderklankbordgroep.
Meer weten?
Heeft u als ouder vragen over onze ondersteuning op school dan kunt u terecht bij de ondersteuningscoördinator of via ondersteuningsteam@willemblaeu.nl.
Heeft u algemene vragen over Passend Onderwijs dan kunt u terecht bij het Jeugd- en Oudersteunpunt Noord-Kennemerland (JONK) van het Samenwerkingsverband NK. Kijk op www.jo-nk.nl voor meer informatie.