Digitaal onderwijs

OSG Willem Blaeu biedt digitaal onderwijs aan op alle niveaus. In ons onderwijs maken we gebruik van computers en laptops als ondersteuning van de lessen. Het gebruik van de computer/laptop in het onderwijs heeft namelijk een positieve invloed op het leren. We gebruiken een mix van boeken en digitaal materiaal. In lessen en mentoruren besteden we aandacht aan ICT-vaardigheden en mediawijsheid. We bereiden leerlingen daarmee voor op de digitale wereld. We verwachten dat elke leerling een eigen laptop mee naar school neemt. 

De (digitale) lesdag 

Een leerling heeft elke dag een laptop nodig. Voor een aantal vakken is de lesmethode geheel of gedeeltelijk digitaal. Opdrachten kan een leerling digitaal ontvangen en inleveren. Leerlingen zitten niet de hele dag achter de laptop. Naast de laptop blijven boeken en schriften belangrijke leermiddelen. 

Toegang tot internet 

Ons gebouw is volledig voorzien van wifi en je kunt je apparatuur overal in school gebruiken. Welke apparatuur? Je bent vrij om een laptop te kiezen. De voorkeur gaat uit naar een Windows laptop. We werken samen met Campusshop. Campushoop kan alles rondom levering, onderhoud en betaling (ook in termijnen) overnemen. Je bent zelf eigenaar van de apparatuur. Met Campusshop kunnen afspraken gemaakt worden over reparaties, vervanging en dergelijke. Kijk voor laptops en andere informatie op de website www.campusshop.nl

Voorwaarden gesteld aan de laptop van eigen keuze:  

  • Een draadloze netwerkkaart (moet wifi 802.11n en 5GHz ondersteunen). 
  • Een accugebruiksduur van minimaal 6 klokuren. Het is in principe niet mogelijk om het apparaat op te laden in een klaslokaal. 
  • Een hoofdtelefoonaansluiting met koptelefoon/oortjes. 
  • Schermafmeting minimaal 11’6 inch. • Een “normaal” toetsenbord (QWERTY). 
  • Een webcam en microfoon (ingebouwd). 
  • De grootte van de harde schijf is minder belangrijk omdat tegenwoordig alles in de “Cloud” opgeslagen wordt. 

Voorwaarden gesteld aan het besturingssysteem: 

  • Minimaal Windows 10 bij een laptop. 
  • Zorg ervoor dat de laptop regelmatig wordt bijgewerkt met de laatste updates. Software Alle leerlingen van onze school krijgen een licentie voor Office 365. Met deze licentie mag ook op 5 computers/laptops thuis Office geïnstalleerd worden. We hebben een overeenkomst afgesloten met SLB-diensten. Via de website www.slim.nl bestel je eenvoudig en met hoge korting legale software, hardware, tijdschriften, boeken en accessoires.

Dyslexie 

De voorleessoftware die wij gebruiken op school heet Claroread. Indien jij hiermee gaat werken, dienen je ouders dit zelf aan te schaffen. Het voordeel van Claroread is dat de boeken kunnen worden voorgelezen vanuit Magister. 

Voor meer informatie en voor het aankopen: https://www.claroread.nu/.  

Toetsen en examens worden gemaakt met behulp van Claroread op de vaste computers in de computerlokalen. 

Support 

We hebben als school geen voorzieningen of medewerkers om laptops te repareren of software te installeren. Bij de aanschaf van een laptop kunnen je ouders meestal een verzekering afsluiten met daarbij een reparatiecontract (in geval van verlies of beschadiging van het apparaat). Bescherming van de laptop Denk hierbij aan de aanschaf van een laptopsleeve of laptoptas. Als je je laptop even niet gebruikt, dan kun je deze in je schoolkluisje bewaren. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met info@willemblaeu.nl. Wij hopen je in het nieuwe schooljaar met je laptop te kunnen verwelkomen.