Sport & school

Hoe combineer je sport en school op OSG Willem Blaeu? 

Onze sportprogramma’s staan elke week in je rooster naast je lessen. Op maandag- en donderdagochtend train je tijdens de eerste twee lesuren. Je mist dus geen school. Je hebt op school een speciale status waarmee je aan je schooltaken kunt werken op de afdeling Topsport & Talent. Je hebt je eigen begeleider daar, zodat je ruimte hebt om sport en school te combineren. 

Welke sporters begeleidt OSG Willem Blaeu? 

  • Topsporters met een NOC*NSF- of KNVB-status 
  • Sporttalenten met een topsportdroom
  • Via de Cycle-, Hockey- en Voetbalacademie
  • In samenwerking met Judo RTC, Rugby RTC of AZ

Topsport Talentschool Willem Blaeu 

Als Topsport Talentschool helpen wij (top)sporters met de combinatie sport en school. Leerlingen kunnen onder schooltijd sporten, er zijn lesvrije momenten voor de academies en er is een unieke afdeling voor sporters. 

Ben je een echte topsporter? 

Dan kunnen we het rooster aanpassen, maatwerk bieden en zijn er vrijstellingen mogelijk voor één of meerdere vakken. Je bent een topsporter als je een NOC*NSF- of KNVB-status hebt.  

Samenwerkingen 

Het Willem Blaeu heeft al jaren een vruchtbare samenwerking met verschillende partners. Sporters van de Rugby RTC, AZ of Judo RTC kunnen school en sport combineren op het Willem Blaeu.  

Willem Blaeu Academies 

De Cycle-, Hockey- en Voetbalacademie zijn van de Topsport Talentafdeling. Op maandag- en donderdagochtend is er training onder schooltijd. Wij zorgen dat dit niet ten koste gaat van lessen. Om deel te nemen doe je eerst mee aan een trial op de selectiedag(en). Aanmelden of meer weten? Mail: topsport@willemblaeu.nl

SportXtra 

Naast de academies en mogelijkheden als topsporter kan een leerling ook kiezen voor SportXtra. Het hele jaar lang is er één blokuur in de week extra sport op sportlocaties in Alkmaar. Sporten zoals: boogschieten, klimmen, schaatsen en schermen. Meer weten? Mail: sportxtra@willemblaeu.nl 

Sport als examenvak 

Op de mavo kunnen leerlingen eindexamen doen in sport, zij volgen L.O.2 als examenvak. Op het havo en vwo heet het examenvak Sport, Bewegen en Maatschappij (BSM). Dit is een vak waarbij je extra sport, maar ook theorie krijgt over sport in de maatschappij. Een goede voorbereiding op studies als ALO, Pabo, fysiotherapie, medicijnen, politie, leger en bewegingswetenschappen.